Media

Comunicat de presa

În conformitate cu decizia Comitetului Comun de Selecție a Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria , în data de 15 noiembrie 2016 a fost acordat contractul de finanțare a proiectului cod 15.3.1.052, eMS-ROBG123-„D-EMERSYS- Forța de intervenție rapidă în situații CBRN pe fluviul Dunărea" inițiat și coordonat de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, institut aflat în coordonarea Ministerului Cercetării și Inovării, în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență- Ministerul Afacerilor Interne (IGSU) și Directoratul General de Protectie Civilă și Siguranță la Foc, din cadrul Ministerului de Interne, Bulgaria.

Proiectul în valoare totală de 5.995.156,46€, finanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, precum și bugetele de stat ale României și Bulgariei, urmează a se derula pe o perioadă de 18 luni, și are ca obiectiv principal asigurarea gestionării rapide și eficiente a urgențelor biologice-chimice-nucleare(CBRN) de-a lungul fluviului Dunărea.

Autoritățile doresc să înființeze în zona transfrontalieră o forță comună de intervenție rapidă, D-EMERSYS, rezultată în urma interconectării a 2 unități specializate, respectiv unitatea de reacție pe apă, furnizată autorităților de urgență române și unitatea de asistență pe uscat, furnizată autorităților de urgență bulgare. Inițiat de România și implementat în parteneriat cu Bulgaria, proiectul este de importanță strategică întrucât pune bazele logistice pentru realizarea unei forțe multinaționale de intervenție CBRN, în zona transfrontalieră româno-bulgară.

Conferința de lansare oficială a proiectului va avea loc în data de 5 mai 2017, începând cu ora 11:00, în Sala de Seminarii a INCDFM, str. Atomisților 405A, Măgurele, jud. Ilfov.

Website proiect: http://demersys-robg.eu/

Aparitii media

Agerpress, Radio Romania Cultural, Cuvantul Libertatii, MarketWatch, Suntem Romania!